nyheter

Vill du veta mer eller kanske vara med och försöka göra skillnad:

http://www.alvraddarna.se

 

Vattenkraften

Hur ser den egentligen ut?

 

 

En sida bara för att visa hur svensk vattenkraft ser ut idag.

Det är dags att vi ser till att även vattenkraften följer dagens miljölagstiftning.

Vad händer...

 

 

2017-04-30

Jag sitter här och läser insändare, ja flera stycken faktiskt och börjar i och med detta fundera kring vad det är som försiggår i vårt samhälle idag. De gör mig egentligen inte speciellt upprörd men samtidigt känns det lite ledsamt att man inser att en del kommer att läsa dem och tro att det som skrivs är sant.

 

Med tanke på dessa insändare så måste jag inleda med ett klargörande; ja jag är en sportfiskare, eller för att förtydliga det hela, en flugfiskare. Nu vill jag direkt be om ursäkt för att jag, i denna text, är lite långrandig och kan dessutom meddela att för den som vill så går det bra att hoppa ned en bit i texten. Ni som orkar läsa allt får väldigt gärna göra det då det kanske kan ge en förklaring till varför jag och många med mig är som vi är. Ni andra kan fortsätta vid frågan: Är det någon som vågar gissa varför flodpärlmusslan är fridlyst?

 

För min del startade det hela egentligen när jag som fem-sexåring började fiska. I början var det ju naturligtvis mete och det var oftast mört som fiskades. Vi hade människor omkring oss som gärna ville ha mört, både till katten men även till kräftfisket. Ingen åt ju mört. Efter ett tag koncentrerade man sig på att försöka få abborre. Det var alltid mycket roligare att få abborrar, dessa var ju dessutom fantastiskt goda att steka i smör. När man så fick ett ”kastspö”, ja då blev det till att jaga de stora rovdjuren, gäddorna. Tänk vad många gånger man gått längs sjökanten och hoppats på att få den där riktigt stora gäddan. Så här lite retrospektivt skall jag nog villigt erkänna att om jag väl hade fått en av de stora madamerna att hugga så hade mina grejer inte klarat av det. Men en del gädda blev det ju trots allt, även om de inte var så stora och drömmarna om jättarna var ju trevliga.

När man väl blivit gäddbiten så läste man ju naturligtvis på om gäddornas liv och leverne och fick koll på hur de lekte och eftersom man var intresserad så ville man ju se detta skådespel. En vår var jag således i kanten på en vik i Viaredsjön och fick se en bastant gädda ståendes så grunt att fenorna stack upp ur vattnet. En för mig helt enormt stor gädda och där stod jag faktiskt bara några meter ifrån och tittade på den. Jag hade faktiskt inte ens en tanke på att försöka fiska upp den, jag var bara djupt fascinerad av hela skådespelet.

 

I samband med att gäddivern började försvinna fick jag reda på att man kunde meta bäcköring. Det var antagligen det som verkligen satte fart på mig. Så efter att ha smugit längs bäcken många gånger och efter att ha fått upp ganska många av de otroligt vackra bäcköringarna så blev jag väl som så många andra ivrig att få upp stora fiskar även här. Det var under denna tid jag kom till insikten att maskmete inte var ett så bra sätt. Jag vill ju ha en stor och det kändes inte bra varje gång en av de små kilat fram och tagit masken så hårt att jag blev tvungen att avliva fisken. Detta känner nog ganska många, framförallt flugfiskare, igen. Mask funkar jättebra, och oftast för bra då det gärna resulterar i att man får ta livet av fisk som man ville släppt tillbaka. Nästa steg blir alltså att försöka med ett bete som de gärna vill ta men som inte hoppas på med samma frenesi, och vips så var det första steget taget mot att bli flugfiskare.

Jag började mitt renodlade flugfiske när jag var fjorton år, detta tack vare min fasters man. Tack Roland! Det är flugfisket som lett mig in på alldeles rätt spår och nu för tiden blir det inte så mycket fiska som man kanske skull kunna tro. I skrivande stund så är det närmare tio månader sedan jag fiskade senast. Varför är det då så här?

 

Jo, ett naturligt steg att ta när man väl börjat med flugfiske är att söka bättre förståelse om vad som händer i vattnet. Man läser på om fisken, om deras beteende om deras födovanor. Detta i sin tur leder osökt vidare till att man läser mer om födan och hur vattendragen, det är dem jag helst fiskar i med mitt flugspö, fungerar. När man läst på tillräckligt så ger man sig ut för att se allt detta. Precis som med gäddleken i yngre år och det är nu man förfasas. Vattendragen ser inte ut som de borde göra, det finns ingen miljö för vare sig fiskarna eller dess föda. Man läser på ännu mer och inser att det är mycket värre än man trodde när man först gav sig ut för att titta på allt det fantastiska. Vi har förstört i princip ALLA våra rinnande vatten.

Den naturliga följden av detta blir ju att man börjar fundera på vad man kan göra. Det blir att läsa på mer, denna gång om hur man kan förbättra miljön för alla som bor i våra vattendrag. Jag gör som många andra gjort, jag försöker hjälpa till genom att lära mig om att restaurera förstörda vattendrag.

Nu sträckläser man alltså det mesta. ”Det måste finnas tillräckligt mycket död ved i vattnet, rätt vattenhastighet för leken, hur skall en lekbotten anläggas för att vara så bra som möjligt? Finns det hyporheiskt flöde så är det bra”. Och så här håller det på.

 

Man inser att det som startade med att jag egentligen ville ha fisk att fiska nu har tagit sig en helt annan form. Jag bryr mig inte så mycket om fisket, det jag vill göra nu är att försöka rädda den lilla spillra av vattenmiljöer vi alls har kvar. Jag VET t.ex. att flodpärlmusslor blir fantastiskt gamla och att det i många åar finns bestånd av just sådana fantastiskt gamla individer. Men vart är de unga individerna? Jag sitter och läser rapporter och där står ”ingen föryngring…” Jag har läst på så pass mycket att jag vet varför. Det är stopp i vattendraget, vi har satt upp hinder så att öringar inte kan vandra upp och ner i vattendraget. Jag vet att musslorna genomför sina försök till fortplantning och slutligen släpper iväg de små glochidierna, de heter så musslornas larver, för att de skall kunna sprida sig. Problemet är att det enda de små larverna kan hoppas på när mamma mussla puttat iväg dem är att det simmar förbi en liten öring som den kan sätta sig i gälen på för att åka med ett tag och växa till sig. Det har dessutom visat sig att öringen skall vara precis lagom stor och höra till rätt stam genetiskt för att det skall fungera bra. Problemet är bara att det är stopp i vattendraget.

VI har satt upp stopp i vattendraget. Musslorna, dessa fantastiska blötdjur, som renar vattnet och får det att bli klart och fint, blir äldre och äldre och försöken att fortplanta sig för att det skall komma nya musslor och ta över jobbet med att rena vattnet går sämre och sämre och misslyckas gång på gång. Detta helt enkelt för att vi människor har satt upp hinder i vattnet.

 

Är det någon som vågar gissa varför flodpärlmusslan är fridlyst?

 

När man till slut insett att det är vi människor som har ställt till med allt detta så blir man först förtvivlad. Hur kan vi vara så otroligt arroganta? Vad kommer det sig att vi bryr oss så lite om vad som sker med andra arter? Okej, till vårt försvar måste ju tilläggas att vi ju faktiskt inte gillar tjuvjakt på noshörningar och tigrar och annat vi ser på TV. Men de andra då? Alla djur som inte är fullt lika vackra att se på? Alla djur som försvinner ur tiden, sakta, i det tysta?

 

Jag har, vilket alla som känner mig personligen, väldigt svårt att hålla käften och det gäller även här. Till slut så hittar jag ett gäng likasinnade. Vi som visserligen älskar sportfiske, men som också kommit fram till att det måste komma i andra hand just nu eftersom de problem vår egen art ställer till med hotar så mycket mer än sportfisket. Vi måste se till att våra vattendrag får liv igen. Det måste ske en förändring, en stor förändring och snabbt. Vi som inser att de sista flodpärlmusslorna inte har hur många år som helst kvar och att när de sista är borta så är de borta. Vi som vet att ålen, som man visserligen också metat, är på väg att dö ut.

Det handlar om arter som utrotas. Vi människor har förstört miljön så att dessa arter inte längre kan överleva. Detta alltså om vi inte agerar, vi måste alltså gör något och vi måste göra det nu. Inte om tio år utan NU.

Nu kan man nästan dagligen läsa insändare om sådana som jag, miljömuppar, sportfiskare, Älvräddare och annat pack som bara bryr sig om att kunna plåga fisk genom att ta upp och släppa tillbaka dem. Jag kan berätta för er att det är bland det värsta skitsnacket jag har läst.

DET HANDLAR INTE OM ATT JAG SKALL KUNNA FISKA!

Alltihop handlar om att vi dödar hela arter av djur. Det är ingen större skillnad på det som pågår i våra vatten och på tjuvjakten som sker på de sista noshörningarna. En utdöd art är en utdöd art. Den enda egentliga skillnaden är att alldeles för få bryr sig om exempelvis ett blötdjur som de inte ens har en aning om att det existerar. Folk struntar helt enkelt i sådant som de inte har precis inpå knuten eller kan se på TV.

 

Jag hör till det stora fåtalet alltså som ogillar att vi genom att sätta upp hinder i våra vattendrag är på väg att döda djur, inte enstaka djur utan hela arter av djur. De försvinner alltså och kommer bli precis lika vanligt förekommande som mammutar.

Detta är alltså hela saken, jag tycker inte att vi skall låta detta ske. Jag kanske får barnbarn som jag kan ta med ut och berätta om dessa arter. Gå ut i den friska naturen och visa hur det ser ut och förklara hur det fungerar. Då vill jag inte behöva förklara att det fungerade så innan vi utrotade dem.

Så är det alltså, så alla ni som raljerar om att vi gör detta för vårt höga nöjes skull och för att vi skall kunna fiska. Tyvärr, ni har fel, jag gör det för att jag tycker att det är fel att 600 vattenkraftägare som inte visar miljön någon som helst hänsyn skall få lov att utrota djurarter bara för att kunna få några extra kronor i plånboken. Jag kan till och med gå så långt att jag kan lova att om ni bara fixar problemet så skall jag inte komma i närheten av ”ert” vattendrag med ett spö i handen. Men så länge ni fortsätter att ignorera miljön för egen personlig vinning så kommer jag göra allt jag kan för att förhindra det, och jag kommer att försöka få med mig fler. Vi tjänar inte ett öre på att hålla på med detta, men vi kan förhoppningsvis få till stånd en förändring nu, för tiden är på väg att rinna ut för våra vänner i vattnet.

En sista sak, hur många gamla kvarnar behöver vi egentligen bevara i Sverige? Jag är med på att vår kulturmiljö är viktig men den behöver då rakt inte stå kvar i varenda liten bäck och framförallt så kan vi säkert anpassa den så att våra hotade vänner också kan dra bytta av vattendraget. De var ju trots allt där först.

 

Per Persson Eckerström

Vice ordförande, Älvräddarnas Samorganisation

 

 

 

 

 

 

 

 

2016-09-17 - SVAF och LRF sticker fram hakan igen och visar att de minsann fortfarande inte har förstått.

I en debattartikel i Aktuell hållbarhet förklara de bl.a.

 

"Miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar för att förvalta naturen väl."

 

Detta är helt riktigt, men vad dessa herrar inte med en enda del av kroppen verkar förstå förstå är att miljö det inte bara handlar om det som händer runt oss människor. Denna fullkomliga immunitet mot kunskap börjar bli en aning tröttande. Är det inte dags för alla dessa att komma till insikt snart? Skärp till er nu både Svensk Vattenkraftförening och Lantbrukarnas Riksförbund, hade vattnet förvaltats väl så hade den här diskussionen aldrig uppstått ifrån början. Hur djävla svårt skall det vara att förstå?

 

 

2016-05-04 Den 10/5 kl 13:00 är det sammanträde och syn gällande utrivning av Lobonäs kraftstation i Lobonäs, Loån. Frågan som egentligen ställs är huruvida det är okej att bygga sig ett helt nytt kraftverk i en skyddad sträcka utan att ens ansöka om tillstånd. Det som FANNS gällde inte sedan augusti 1970.

 

 

 

2015-05-07 Jämtkraft fortsätter oförtrutet sina försök att få förstöra Långforsen i Långan riktigt ordentligt. Att bygga en fiskväg för att ersätta den raserade dammen kan ALDRIG bli lika bra som att låta det vara i det skick det står. Naturligtvis vore det allra bästa att ta bort alltihop och återställa men eftersom det verkar som om att skyddet ett vattendrag skall ha via Miljöbalken 4 kap. 6§ inte riktigt gäller så får vi bara hoppas att någon verkligen vill det bästa för vattendraget. Kommunens beslut om att arbeta för en återställning verker i vart fall inte ha slagit igenom till bolaget.

 

 

 

2015-04-22 SVAF sticker ut hakan i blydebatten: http://svenskvattenkraft.se/tankvard-miljokonsekvens/

Kul om man betänker följande: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5235595

(Detta var bara ett snabbt inlägg och det går att hitta betydligt fler tillfällen då oljeläckage från vattenkraftverk drabbat vattendrag)

 

 

2015-04-22 Kampanjen för att vi skall få en ny vattenlag har startat. In och visa ditt stöd!

http://www.nyvattenlag.nu/

 

 

 

2015-04-02 Ring P1 får höra hur synd det är om alla dessa kraftverksägare som inte ens klarar av att hålla isär begreppen. Full fart framåt mot saftiga viten från EU. Vad skall vi göra med dessa bakåtsträvare den dagen då vi alla måste börja betala ännu mer för deras förbannade hobbyprojekt? http://youtu.be/r3VKtwMjA5o

 

 

 

2015-01-21 Älvräddarnas Samorganisation har startat årets auktion, se mer info under VILL DU HJÄLPA TILL? här ovanför.

 

_____

 

2015-01-07 Här på vattenkraften.se kom vi precis på en sak...

 

I Miljöbalkens andra kapitel (Allmänna hänsynsregler) 2§ står följande att läsa:

"Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskapsom behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsaoch miljön mot skada eller olägenhet."

 

Detta innebär väl, kort och gott, att de allra flesta ägare till vattenkraftverk bryter mot paragrafen genom att inte ha erforderlig kunskap kring vad som krävs för att alla i vattendraget förekommande arter skall kunna passera detsamma... Eller hur?!

 

_____

 

2014-12-05 Du missar väl inte att köpa biljett till visningen av Damnation-filmen på Rio i Stockholm den 2:a februari. Passa på innan biljetterna tar slut. Mer information HÄR

 

_____

 

2014-11-24 Fråga till Energimyndigheten angående Elcertifikat i vattenkraftanläggningar utan tillstånd.

 

Den 13:e november ställde vattenkraften.se frågan:

"Hej

Vi på vattenkraften.se är väldigt intresserade av att få veta hur det kommer sig att det inte krävs att det finns tillstånd för ett vattenkraftverk när man ansöker om att få elcertifikat.

Vi tycker det är väldigt mystiskt att en verksamhet som egentligen är olaglig ändå kan tilldelas denna ersättning.

Finns eller har det någon gång funnits funderingar på huruvida man kanske skulle ställa kravet att en verksamhet måste vara laglig för att få detta stöd?

Om detta inte skulle vara fallet finns det isåfall någon som kan väcka frågan. Det är inte speciellt snyggt att elkunder i landet skall betala extra för att stötta olaglig verksamhet så något borde väl göras åt detta."

 

Idag kom svar:

 

"Hej, Ett självklart villkor för elproduktion som tilldelas elcertifikat är att produktionsanläggningarna uppfyller svenska miljökrav med tillståndsförfarande. Riksdagen har valt att inte införa några särskilda miljökrav på de anläggningar som tilldelas elcertifikat utan det är gällande miljölag som reglerar verksamheten.

 

När vi godkännande anläggningar (inom alla energikällor) för tilldelning av elcertifikat kontrollerar vi att de uppfyller villkor inom elcertifikatslagen, hur anläggningar uppfyller villkor inom andra lagstiftningar ligger inom respektive tillsynsmyndighets ansvarsområde.

 

Energimyndigheten har tillsynsansvar inom elcertifikatslagen och länsstyrelserna har tillsyn över miljölagstiftningen. När det gäller vattenkraft har vi fortlöpande kontakter med länsstyrelserna, de erhåller information om vilka anläggningar som tilldelas elcertifikat och på så sätt kan de fånga kraftverk för sin tillsynsverksamhet. I de fall det finns juridisk bindande beslut om att ett kraftverket inte har tillstånd för sin verksamhet ska elproduktion stoppas och då tilldelas inte elcertifikat. När vi får information att det finns ett beslut om föreläggande om förbud som har vunnit laga kraft återkallar vi kraftverkets godkännande för tilldelning av elcertifikat. Då stoppas tilldelningen till verksamhetsutövaren. Vi har även möjlighet att besluta om sanktionsavgifter för elcertifikat som redan har utfärdats 2 år bakåt i tiden. Eventuell sanktionsavgift får bedömas från fall till fall.

 

Finns eller har det någon gång funnits funderingar på huruvida man kanske skulle ställa kravet att en verksamhet måste vara laglig för att få detta stöd?

Frågan har aktualiserats i många olika sammanhang där olika alternativ har diskuterats, bland annat inom vattenverkshetsutredningen.[sic]

 

Hälsningar..."

 

_____

 

2014-11-10 The King, Börje Salming går med i Älvräddarna. Glädjen står högt i tak när en legend går med i organisationen.

 

_____

 

2014-11-05 Angående frågan som skickades (se nedan) så har det fortfarande inte dykt upp så mycket som en föraning till ett svar på frågan.

 

_____

 

2014-10-21 Vattenkraften frågar Stefan Löfven, Åsa Romson och Justitiedepartementet om ett statligt bolag skall gå i bräschen för att hitta sätt att kringgå Miljöbalken. Vi återkommer när de svarar på mejlen.

 

_____

 

2014-10-20 Vattenfall bygger om vid Viskafors Kraftstation... INNAN de fått tillstånd.

Den stora frågan nu är väl om detta är det nya sättet att kringgå Miljöbalken. Om man skyller på dammsäkerheten så trumfar man ut de krav som MB ställer och kan starta ombyggnation i princip när man vill. Frågan är om Vattenfall AB sätter detta i system då det i Viskafors inte är enda stället de gör så här.

 

Vi på vattenkraften.se vänder dock gärna på frågeställningen, klarar Vattenfall av att driva vattenkraftverk med tanke på att deras dammsäkerhetshöjande åtgärder sker i närmast panikartade åtgärder. Det finns ett kunskapskrav i Miljöbalken, vore det inte dags att Vattenfall AB faktiskt skaffar erforderlig kunskap för driften av sina kraftverk. Det skall inte behöva gå så långt att de inte hinner skaffa tillstånd innan de gör förbättringsåtgärder, att de måste göra det är ett tydligt tecken på att de saknar den kompetens som krävs.

Länk till P4-Sjuhärad

 

 

_____

 

2014-10-06 Älvräddarnas Samorganisation skickade idag in överklagande gällande Långfors (Jämtkraft)

Här finns den för den som vill läsa igenom den: Överklagan Långfors

 

 

_____

 

2014-10-06 Två professorer i miljörätt, Jan Darpö och Jonas Ebbesson, skriver idag i Svenska Dagbladet om nyttan av nya miljökrav för vattenkraften. De skriverom de krav som föreslås i Vattenverksamhetsutredningen och de överdrifter branschen slänger sig med. En mycket bra artikel.

 

Läs den här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bra-med-moderna-krav-pa-vattenkraften_3983103.svd

 

_____

 

2014-10-06 Vattenkraften.se kör igång två reklambanners med Google Ads.

Skulle detta generera några intäkter så kommer dessa gå till kostnaden för sidan. Skulle det ge mer än det som behövs för det så går resten till insamlingen.

 

/P

_____

 

2014-09-30 Älvräddarna polisanmäler Vattenfall AB.

 

Efter att Älvräddargrupp Alingsås varit på plats vid Bosgårdens kraftverk i Storån (Rolfsåsystemet) tre gånger utav de fyra då klunkningar¹ skulle genomföras enl. dom och då konstaterat att Vattenfall inte gjort som de skulle polisanmäler nu Älvräddarna Vattenfall.

Borås tidning hade pratat med den som ansvarar för driften av de två kraftverk som omfattas av domen. Han påstår att de har kört "klunkningen" måndagar och onsdagar istället för söndagar och tisdagar eftersom att de då har folk som jobbar.

Per Persson Eckerström var dock på plats vid Apelnäs och kontrollerade den 16:e september och där stängdes det av kl 09:00 som det skulle.

 

-Det är lite tråkigt att läsa i tidningen att en ansvarig för ett statligt bolag hittar på egna sanningar.

 

Vattenfall AB har fått ca. 4,3 miljoner kronor av statliga medel för produktionsbortfallet som uppstår p.g.a. fiskvägar och klunkningar.

Länsstyrelsen har begärt in uppgifter från Vattenfall AB för att se hur det fungerat sedan 2009 då åtgärderna inleddes.

 

Läs mer:

Artikel Borås Tidning

ÄlvS Pressmeddelande

 

¹ Klunkning är när man släpper extra vatten i t.ex. en fiskväg vid tidpunkter då det är stor chans att fisk behöver passera densamma. Detta görs för att den lockande effekten skall bli större mot fiskvägen än mot kraftverkets utlopp. I Bosgården och Apelnäs skall kraftverken stängas helt under 90 timmar varje höst. De datum då detta skall ske är bestämt sedan 2009.

_____

 

 

Fortum fick idag, 2014-09-25, utav Mark- och miljödomstolen avslag på sin ansökan om att bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen i Ljusnan.

 

Fortum har dessutom synts via en bild som just nu florerar på nätet och vattenkraften.se finns med på denna bild.

Vi vill med detta här och nu säga att vi inte har med bilden att göra. Vårt namn finns med och det beror på att vi alltid svarar ja om någon frågar om de får lov att använda namnet och länka. Det är vad som skett i detta fall också.

 

/P

Har du bilder på resultatet av vattenkraft och vill visa dem här, undrar du över något eller om det rentav utav misstag blivit så att du har en bild med som du inte vill ha publicerad här?

Skicka ett meddelande till: info@vattenkraften.se